ČIM USTANEM POJEDEM JEDAN LIST ČUVARKUĆE: Desilo mi se pravo čudo nakon nekoliko dana, kad vidite šta je uslijedilo i vi ćete odmah uraditi isto

Kako bi se riješili problema s kurjim okom, uglavnom se ide doktoru, ali zato što ljudi nisu svjesni da ova biljka može biti od izuzetne pomoći.

Loading..

Uzmite jedan list od biljke čuvarkuće, skinite kožicu sa njega, a potom stavite na kurje oko i fiksirajte preko uz pomoć flastera da se ne bi pomijerao list. Najbolje je da to stavite dok ste u ležećem položaju, zato što ćete tako stvoriti najbolji efekat. Ako se kurje oko duboko nalazi, onda ćete nekoliko dana morati ponavljati proces, da ga uklonite u potpunosti. Koža oko njega će se smekšati, a onda vi kurje oko izvucite.Loading..

Inače, kad konzumirate list čuvarkuće, djelujete na zdravlje cjelokupnog tijela i poboljšavate probavni sistem. Time jačate imunitet i čuvate se od predstojećih infekcija. Ne trebate mnogo, jedan list dnevno vam je sasvim dovoljan. Možete je posaditi ispred kuće ili u saksiju, a ne trebate brinuti zato što je vrlo laka za održavanje.

K tome, zbog antiseptičkih i protuupalnih svojstava, ova biljka je izvrstan prirodni lijek za kožna oboljenja i rane te prva pomoć kod opekotina i uboda insekata. Koriste se u narodnoj medicini i za tretiranje sunčanih pjega, kurjih očiju i bradavica, a može da se stavlja i na bolna mjesta izazvana gihtom ili grčevima. Kožu premažete sokom od čuvarkuće, a može se staviti i oblog od prerezanih listova.

Loading..

Također, od ove biljke možete napravit i čaj za menstrualne tegobe, čir na želucu i proljev. Pogodan je i za ispiranje ranica ili afta u ustima, kao i u slučaju gnojne angine za ispiranje grla. Pravi se tako što se stavi 12 g osušenih ili 10 g svježih listova u 250 ml vode i stavi da se kuha 15 minuta. Nakon toga se ocijedi i ostavi da se ohladi.Loading..

Izvor (magazin.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *