Kako imati lijepu kosu

Da njegujete kosu iznutra prema van, zdravo se hranite. Ali kakva hrana zapravo utječe na zdravlje i njegu naše kose?

Kosa se sastoji od snažnog strukturnog proteina zvanog keratin, čak 88% kose čini ovaj protein. To je ista vrsta proteina koja gradi nokte i vanjski sloj kože. Keratin igra glavnu ulogu u održavanju otpornosti i čvrstoće kose. 10-15% dlake je voda, a preostalih 5-10% pigmenti, minerali i lipidi. Dakle, kosa je očito protein koji vam treba, a hrana bogata proteinima je:

jaja
Jaja su najbolji izvor proteina u svom prirodnom obliku. Ukusni su, jednostavni i brzi za kuhanje. 🙂 Energetska vrijednost prosječno iznosi 147 kcal na 100 g. Jaja proteini su visoke biološke vrijednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline i mogu udovoljiti potrebama organizma za rast i razvoj. Biološka vrijednost proteina u hrani mjeri se usporedbom s jajetom jer iznosi 93,7%. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu svoju hranjivu vrijednost ako se kuha dok se pečenjem izgubi. Dakle, trebali bismo jesti kuhana jaja ako želimo iskoristiti bjelančevine u njima.

Riblje meso
Riba je izvrstan izvor kvalitetnih bjelančevina. Uz to, riba sadrži i manje zasićene masti, bez gotovo nikakvih ugljikohidrata. Preporučljivo je jesti ribu koja živi u hladnim vodama, poput lososa i sardine. Riba je sjajan izvor omega 3 masnih kiselina. Postotak masti varira od vrste do vrste, na temelju čega se razlikuju nemasna riba, s manje od 2% lipida (poput bakalara, oslića, gluha, lista i raži), blago masna, s 2-5% (inćuna, čačkalica, sardine) , pastrmka, smuđ), polmasti koja sadrži 5 do 10% lipida (plićak, tril, tuna, sabljarka) i masna s više od 10% (losos, skuša, jegulja).

Bijelo meso
Bijelo meso sadrži esencijalne aminokiseline (one koje našem tijelu trebaju, ali ih nije u stanju stvoriti u našim stanicama, pa ih moramo uzimati hranom), sadrži veliki broj vitamina B skupine, važnih za zdravlje živčanog sustava i kože, i određene diskretne količine minerala cinka neophodne za pravilan razvoj i funkcioniranje imunološkog sustava.

Manjak cinka jedan je od najvećih uzroka gubitka kose! Cink je ključni mineral koji pomaže tijelu da održi miris, pojača imunitet, pomogne u proizvodnji proteina i pojača rad enzima. Sljedeća hrana posebno je bogata cinkom:

Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve ukusna su, vrijedna, ali i kalorična namirnica. Kao i druge sjemenke, gotovo polovinu sadržaja čine ulja koja sadrže i omega 3 i omega 6 masne kiseline. Uz to, izvrstan su izvor mnogih vitamina i minerala, posebno cinka i željeza koji imaju sadržaj mesa tri puta više. Sjemenke bundeve dobar su izvor vitamina E i K, kao i vitamina A u obliku beta-karotena.

Crveno meso
Crveno meso je koristan sastojak ako se konzumira kao dio uravnotežene prehrane jer je tada izvrstan izvor proteina, željeza, cinka i selena. Međutim, kada se jede u prekomjernim količinama, štetno utječe na zdravlje srca i krvnih žila. Preporučeni dnevni unos je oko 70 g crvenog mesa. Kao i druga hrana životinjskog porijekla, crveno meso je izvrstan izvor vitamina B12, pa će 100 g mesa pružiti više od dvije trećine preporučene dnevne doze. Ista količina crvenog mesa osigurat će oko 25% dnevnog unosa ostalih vitamina B skupine, poput riboflavina, niacina, vitamina B6 i pantotenske kiseline.

Crna čokolada
Oko 100 g tamne čokolade za kuhanje treba sadržavati 9,6 mg cinka, što je oko 64% preporučene dnevne količine. Primat ćete 6,8 mg cinka na 100 g kakao praha, što je oko 45% vaših dnevnih potreba. Čokolada sadrži i folnu kiselinu, beta-karoten, lecitin i vitamine B1, B2, B5, B6 i E. Komad crne čokolade pruža našem tijelu potrebne minerale, poput magnezija, koji su jedan od glavnih sastojaka. Sastojci crne čokolade pozitivno djeluju na rad mozga, jačajući srce i kosti, a istovremeno pozitivno djeluju i na mišiće.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *