Varikozne, proširene vene

Polovina odrasle populacije ima problema s varikoznim venama. Najčešće se javljaju kada su ljudi u punoj snazi, u dobi između 20 i 40 godina. Mogu se pojaviti u unutrašnjosti ili na površinskim dijelovima donjih ekstremiteta.

Uzroci varikoznih vena
Svi čimbenici koji utječu na slabljenje zidova krvnih žila uzrokuju stvaranje varikoznih vena. Uspravan položaj osobe pridonosi pojavi varikoznih vena na nogama, jer je put krvi do srca suprotan sili gravitacije. Kao rezultat toga, venski zalisci i zidovi krvnih žila s vremenom postaju tanji, što uzrokuje zadržavanje krvi u donjim ekstremitetima i širenje vena.

Proširenje vena je također posljedica nasljednog faktora. Ako roditelji imaju varikozne vene, vjerojatno će se njihova djeca suočiti s tim problemom u nekom trenutku svog života. Vrlo su česte u trudnoći. Varikozne vene uzrokuju i dugotrajno sjedenje i stajanje u mjestu. Pretilost je jedan od čimbenika u nastanku ove bolesti.

Varikozne vene – simptomi
Simptomi koji prate varikozne vene ovise o fazi u kojoj se bolest nalazi. Napredovanje bolesti odvija se u četiri stadija. Prvu fazu karakteriziraju promjene samo u estetskom smislu. Postoji lagano širenje krvnih žila, ali venska krv i dalje normalno cirkulira. Kasnije se javljaju veća uvećanja, bol, napetost i osjećaj težine u nogama. U trećem stupnju varikozne vene su vrlo izražene, zmije u obliku zmije. Dolaze do promjena u venskom protoku. Danju su noge stalno natečene, a noću su česti grčevi. U četvrtom stadiju bolesti mogu se pojaviti varikoze, krvarenja i velike komplikacije.

Liječenje varikoznih vena
Varikozne vene mogu se liječiti neoperativnim i kirurškim metodama. Neoperativne metode uključuju konzervativnu terapiju, sklerozantnu terapiju ili terapiju lijekovima. Ovi tretmani ublažavaju probleme i estetski smanjuju problem. Od operativnih metoda primjenjuju se kaljska kirurgija, radiovalna ili laserska operacija i parna operacija. Nakon klasične operacije, učestala su varikozidi ili recidivi varikoznih vena. Kao daleko sigurnije, manje bolno i jednostavnije liječenje, kirurgija varikoznih vena u svijetu postaje sve češća metoda liječenja ove bolesti. Nakon primjene u Njemačkoj i Austriji, od prije tri godine liječenje varikoznih vena parom postalo je dostupno i u Srbiji.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *