Dan bez doručka je poput automobila bez goriva

Oni koji spavaju preko njega ili žure da preskoče, ne misle da će puno izgubiti jer će to nadoknaditi ručkom.

Da bi smršali ili održali liniju, mnogi idu u teretanu. Osim toga, neki izbjegavaju hranu. Posebno doručak. Je li zdrava tjelovježba na prazan stomak i doručak je najvažniji obrok.

“Doručak je najvažniji obrok, ali ako se odlučite raditi neki trening ujutro prije doručka, to može biti lagani kardio. Ako radite neki trening s utezima ili cross-trening, onda bih vam preporučio doručak. Ako ga ne uzmete, možete oštetiti mišiće, čak ih i izgubiti, a ne obrnuto “, kaže trener Dragutin Mrdak.

Ovisno o tome koga volite, doručak je važan prije nego što spakirate torbu za teretanu, savjetuje trener. A evo prijedloga što je najbolje jesti.

“Najbolje je kombinirati ugljikohidrate tako da budu prije i nakon treninga jer će nam dati energiju koja će se lagano otpustiti i nećemo imati nagle kapi šećera”, savjetuje trener.

Nutricionisti, kako kažete, ne samo kada vježbate, već i za svakodnevne aktivnosti, neophodni su. Preskakanje prvog obroka početak je loših navika.

“Tijelu je potrebna energija da bi ga ustala ujutro, tako da će hranjive tvari izvlačiti iz rezervi. Ali vjerojatno oko podneva, imat ćemo snažnu potrebu za hranom i slatkišima ili nečim masnim. U takvim ćemo situacijama obično posegnuti za nekom brzom hranom ili slatkišima, koji će nas vratiti u taj loši krug, jer će nam iznenada podići šećer, a zatim ga sniziti “, objašnjava nutricionistica Maja Stojanovski.

Požurba i odgoda najčešći su izgovor za one koji preskaču doručak. Kako bi privukli kupce, ali i potaknuli ljude da pored akcije imaju redovne doručke u brojnim restoranima, pribjegavaju drugim načinima.

„Uz stalne vijesti i uvođenje novih doručaka. Naši najčešći klijenti su poslovni ljudi, zapravo doručak poslužujemo od pola devet, pa je to vrlo važno, jer prije posla ili za vrijeme pauze oko 10 sati, naš je najveći interes za doručak “, kaže kuhar Nikola Jovanović.

Isto rade i pekare, gdje mnogo više ljudi traži jutarnji obrok. Bez obzira što odabrali, važno je da doručkujete najkasnije sat vremena nakon što ustanete. Zbog toga što odlaganje doručka i još gore – izostavljanje izvan sebe može dugoročno imati ozbiljne zdravstvene posljedice, tvrde liječnici.

“Metabolizam prvo usporava jer se brani, čuva svoje rezerve. Ako se to često ponavlja, metabolizam se potpuno usporava i hrana se ne može pravilno koristiti. To može dovesti do pojave bolesti, a također povećava učestalost kardiovaskularnih događaja, poremećaja metabolizma i šećera “, rekla je dr. Branka Lazić.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *