Kako koristiti chia sjemenke

Priroda se pobrinula i darovala nam mnoge prirodne proizvode koji mogu izliječiti mnoge bolesti ili spriječiti njihovo pojavljivanje. Chia sjemenke su porijeklom iz Meksika, a Azteci su ga uvelike koristili.
Chia sjemenke su nenadmašan proizvod za mršavljenje, snažan izvor kalcija, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumiranje ovih sjemenki učinit će vas da izgledate mlađe, energičnije i osjećate se mnogo zdravije i živopisnije.

Ako još niste imali kontakt s takvim fenomenalnim proizvodom kao što su chia sjemenke, ovaj će vam članak pomoći da upoznate sve njegove prednosti.

Ovaj nevjerojatno koristan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetalnih vlakana, a također i značajnu količinu antioksidanata. Osobito su bogate linolnom kiselinom i ostalim nezasićenim masnim kiselinama omega-3. Pa u čemu je korist svih ovih sastojaka?

Za što su chia sjemenke korisne?

  1. Gubitak kilograma

Budući da ove sjemenke apsorbiraju puno vode, čim dođu do želuca, kod ljudi se stvara osjećaj sitosti. Konzumiranje ovih sjemenki znači brzo i učinkovito gubitak kilograma, a da pritom ne naštetite zdravlju, jer sadrže sve potrebne vitamine i hranjive tvari. Nestaje želja za nezdravom hranom, što također nije zanemarivo.

  1. Snažan izvor kalcija

Chia sjemenke sadrže pet puta više kalcija nego mlijeko i dvostruko više kalija nego banane. Za vegetarijance ovaj je proizvod jednostavno nezamjenjiv. Svatko tko želi obogatiti svoje tijelo kalcijem trebao bi probati ta sjemena – tijelo u potpunosti apsorbira kalcij iz tih organskih sjemenki. Više neće biti problema s lomljivim kostima, lošim noktima i kosom.

  1. Omega-3 masne kiseline, to jest – lijek

Chia sjemenke su bogate masnim kiselinama, baš kao i crvena riba. Podsjetit ćemo se na svojstva ovih kiselina: one snižavaju razinu kolesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu vam da se nosite s depresijom i poremećajem raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

  1. Vječna mladost

Ove nenadmašne sjemenke sadrže ogromnu količinu antioksidanata, doprinose mlađem izgledu, ovisno o dobi i štite od zaraznih bolesti. Koncentracija antioksidanata u tim naoko jednostavnim sjemenkama veća je nego u borovnicama i aroniji.

  1. Energija

Za one koji se bave sportom i vole posebne dodatke prehrani koji povećavaju njihove energetske resurse za učinkovitije vježbe, ova su sjemenka vrlo korisna. Sadrže jednaku količinu hranjivih sastojaka kao i proteinski kokteli, koji se piju radi dobivanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Izvrstan proizvod za sportaše!

Kako konzumirati chia sjemenke?
3-4 žlice dnevno – to je količina sjemenki koja najviše koristi vašem tijelu.

Možete početi s jednom žlicom i postupno povećavati količinu unosa. Sjemenke imaju neutralan okus, možete ih dodati u sva jela: gulaš, kašu, juhe, jogurt, pospite salatama. Ova sjemena imaju duži rok trajanja, što je također važno.

Pokušajte dodati ove dragocjene sjemenke u svoju prehranu i uskoro ćete primijetiti kako će se vaše zdravlje poboljšati.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *