Korisne informacije o kavi

Profesor Vorman vjeruje da nas četiri do pet šalica kave dnevno može zaštititi od raka jetre, dijabetesa i demencije.

Na temelju najnovijeg istraživanja razbio je stari mit i podijelio korisne informacije o kavi. Veliki broj studija dokazao je da kava ima dobre zdravstvene učinke, objasnio je za Sputnjik nutricionist i istraživač Jirgen Vorman. Prema njegovim riječima, kava smanjuje rizik od bolesti jetre, dijabetesa i različitih oblika demencije.

Kazao je da kava sadrži razne korisne elemente
“Naravno, svi su svjesni kofeina, koji je vrlo aktivna tvar, ali kava sadrži i druge tvari koje djeluju kao tzv. Antioksidanti koji nas mogu zaštititi od različitih negativnih čimbenika”, rekao je istraživač, pozivajući se na nekoliko nedavnih studija.

“Nedavna istraživanja na ovom području pokazala su da je zaštitni učinak idealan za one koji dnevno konzumiraju četiri do pet šalica kave”, rekao je, dodavši da je kava bolja i zdravija od čaja. U isto vrijeme, Vorman upozorava da ne pijete previše kave jer dobri učinci napitka postupno nestaju s većom konzumacijom.

Visoki krvni tlak preko kave mit je!
Mnogi ljudi misle da redovito konzumiranje kave uzrokuje visoki krvni tlak, probleme s krvnim žilama i na kraju rezultira srčanim udarom. Međutim, Vorman vjeruje da se redovitim konzumiranjem kave ljudsko tijelo navikne na kofein.

“Poznato je da kava sadrži kofein, što brzo dovodi do blago povišenog krvnog tlaka. Drugim riječima, osoba koja popije prvu šalicu kave skoči prema gore jer tijelo još ne zna tvar. Ali ako kavu pijete redovito, taj učinak nestaje. Dugoročno kava štiti od kardiovaskularnih bolesti “, rekao je istraživač.

Ograničenja za trudnice i djecu
Istovremeno, stručnjak je primijetio da trudnice ne bi trebale piti više od tri šalice kave dnevno, dok bi se djeca mlađa od 14 godina trebala potpuno suzdržati od konzumiranja tog pića.

“Sposobnost djetetovog tijela da prerađuje kofein mnogo je niža nego kod odraslih”, primijetio je stručnjak. Međutim, naglasio je da je kava dobra za starije osobe jer je redovitim konzumiranjem smanjuje rizik od demencije.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *