Mandarina je praktična, ukusna i zdrava grickalica

Puno tijekom sezone mandarina, trgovine i tržnice pune su ovog voća, tako da njegove koristi i maksimalnu potrošnju treba maksimalno povećati.

Sto grama mandarine sadrži samo 34 kalorije i 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena daje se vitamin A koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu.

Mandarina (lat. Citrus reticulata) plod je porodice citrusa. Njegova narančasta i tanka kora lako se ljušti, a meso je jednostavno podijeljeno na kriške. Raste na zimzelenom drvetu visokom dva do tri metra, a lišće ima tamno zelenu boju i šiljaste vrhove.

Ona je podrijetlom iz jugoistočne Azije, a dobila je ime po svijetlo narančastoj odjeći mandarina – drevnim kineskim državnim službenicima – jer je bila dostupna samo povlaštenim klasama. Iako se u Kini uzgajao više od tri tisuće godina, u Europu i Sjevernu Ameriku stigao je tek u 19. stoljeću.

Mandarinski sastav i ljekovita svojstva

Mandarina je praktična, ukusna i zdrava grickalica koja pruža brojne prehrambene prednosti. Vitamin C ima ključnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u tijelu. Kolagen i elastin proteini su koji čine kožu, mišiće i ostala vezna tkiva. Ovaj vitamin je moćan antioksidans i pomaže tijelu da eliminira slobodne radikale, koji ugrožavaju zdrave stanice.

Navedeni klizač se uništava.

Potiče zarastanje rana i doprinosi prevenciji neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe. Veliko istraživanje pokazalo je vezu između povećanog unosa vitamina C i smanjene učestalosti nekoliko karcinoma.

Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 posto vaše dnevne doze vitamina A i pet posto preporučene preporučene doze folne kiseline.

Od minerala prisutni su u ovom voću kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo. Jedna velika mandarina daje 199 mg, ili šest posto, preporučene dnevne količine kalija potrebne za uravnoteženje razine tekućine u tijelu i regulacije krvnog tlaka. Mandarina također sadrži 44 mg ili četiri posto dnevne doze kalcija potrebnu za izgradnju i održavanje koštane gustoće.

Idealno za vitku liniju

Vlaknasto, bijelo tkivo koje leži između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakana u jednoj mandarini iznosi osam posto dnevne preporučene vrijednosti. Najveća prednost prehrane s visokim sadržajem topljivih vlakana je snižavanje lošeg kolesterola u krvi. Vlakna su također korisna u reguliranju probavnog sustava jer olakšavaju izbacivanje otpada iz tijela.

Nadalje, vlakna ispunjavaju želudac i na taj način sprečavaju glad, koja se često javlja ubrzo nakon obroka s lošim vlaknima. Mandarina se sastoji od 85 posto vode koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i pojačalo metabolizam.

Uz sve ove blagodati, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masti, što je vrhunska hrana za mršavljenje.

Čuva srce i kardiovaskularni sustav

Mandarina je dobar izvor kalija koji snižava krvni tlak, uravnotežuje srčani ritam i čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava. Hranjive tvari u mandarinama također sprečavaju nakupljanje lošeg kolesterola na zidovima arterija.

Oni su prirodni antiseptik

Mandarinsko eterično ulje, koje se smatra prirodnim antiseptikom, jer štiti tijelo od nekih bakterija, također će pomoći u održavanju zdravlja. Doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u dišnom sustavu te ima opuštajući učinak na živčani sustav, pa se preporučuje upotreba u napetim situacijama ili ako ste pod stresom.

Kora mandarine

Važno je da se mandarina koru ne baci ako se radi o nesoljenom voću. Nasjeckajte koru na komade i osušite na zaštićenom mjestu. Osušena kora mandarine može se dodati u kolače, kompote, čajeve ili kupke za oporavak tijekom dugih i oskudnih zimskih dana.

To su esencijalna ulja dobivena iz kore mandarine koja se koriste u kupkama za opuštanje, uklanjanje nesanice i oštećene kože. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptička i tonička svojstva.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *