Zašto muškarci i žene počinju dobivati na težini oko struka

Postoje znanstveni razlozi zašto muškarci i žene počinju dobivati ​​na težini u struku kad dođu u srednju životnu dob i zašto im je sve teže održavati vitku liniju i gubiti kilograme.
Prema posljednjim istraživanjima, ljudima u srednjim godinama zaista je teže izgubiti naslage oko svog stomaka. Čak se i oni koji su u mladosti bili mršavi mogu drastično proširiti u svojim srednjim godinama.

Dr. Nerav Padlija, stručnjak za mršavljenje, tvrdi da je čak i tada težinom lakše upravljati nego što mislimo. Samo trebate razumjeti što dovodi do debljanja i prilagoditi se tome.

Dolazeći u tridesete, količina hormona u tijelu opada. To je razlog zašto metabolizam počinje sporije raditi, i što sporije radi, to se više ljudi deblja. Tada se sagorijeva manje energije i skuplja se više masti u tijelu.

Istraživači su otkrili da prosječan muškarac i žena uzrokuju dodatnih 450 do 900 grama svake godine, u dobi od 35 do 55 godina.

Situacija kod muškaraca

Visoka razina testosterona odgovorna je za održavanje vitkog i mišićavog izgleda kada su mlađi. To je zato što ovaj muški hormon veže masti i izbacuje ga iz tijela, a ne nakuplja se oko struka. Također pomaže u izgradnji mišića, ubrzava metabolizam i smanjuje rizik od dijabetesa jer održava osjetljivost na inzulin.

“Ali nakon 30 godina razina testosterona prirodno se smanjuje za oko jedan posto godišnje”, objašnjava Padley.

To potiče tijelo na sakupljanje masti, posebno u trbuhu, što nije samo estetski problem, već i zdravstveni, jer povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Stanje kod žena

Žensko tijelo ima osjetljivu ravnotežu progesterona i estrogena tijekom plodnog razdoblja života. Poznato je da viša razina estrogena povećava stvaranje masnog tkiva. U mlađih žena količina oba hormona je jednaka.

No od 35. godine smanjuju se razine oba hormona, što na kraju dovodi do menopauze.

“Međutim, broj progesterona brže se smanjuje što uzrokuje stvaranje masti oko struka”, dodaje ovaj stručnjak.

Što se još događa s oba spola?

Pad hormona dovodi do smanjenja mišićne mase i kod muškaraca i kod žena. A kako je mišićno tkivo jedan od glavnih potrošača glukoze u tijelu, dolazi do ozbiljnog gubitka viška kalorija što dovodi do nakupljanja naslaga na želucu. Pri smanjivanju mišićne mase tijelo ne prerađuje ugljikohidrate učinkovito, pa treba paziti da ne jedete previše.

Najbolji načini za održavanje mršavije linije su više bjelančevina, manje ugljikohidrata, više mišićne aktivnosti, smanjenje stresa, manje sjedenja u stolici / fotelji i poboljšanje kvalitete spavanja.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *