Zemlje sa najboljim obrazovnim sistemom na svijetu

Kao što predviđa Svjetski samit o inovacijama za obrazovanje do 2030. godine, obrazovni sustavi u svijetu mogli bi proći značajne promjene. Predviđeno je da škole postanu interaktivno okruženje u kojem će inovacije u tehnologiji i nastavnim programima temeljno transformirati ulogu nastavnika i promijeniti način učenja.

Zemlje su rangirane prema 12 stubova konkurentnosti, koji između ostalog uključuju makroekonomiju, okoliš, infrastrukturu, zdravstvo i osnovno obrazovanje.

Ovo su neka od najboljih stanja u kvalitetu obrazovnog sistema:

11. NORVEŠKA
Ova država velikodušno finansira sve nivoe obrazovnog sistema. Javno obrazovanje je besplatno, osim na nivou predškolskog uzrasta gde roditelji plaćaju naknade. Rashodi u obrazovnom sistemu, kao postotak bruto domaćeg proizvoda, jedan su od najvećih u odnosu na druge zemlje. Norveška će se u budućnosti možda oslanjati na snažne institucije i dobar obrazovni sistem.

10. NOVI ZELAND
Škole, univerziteti i institucije ove ostrvske države svjetski su poznati po svojim standardima. Obrazovanje na Novom Zelandu fokusirano je na pružanje studentima kontinuiranog napretka u učenju i učenju, tako da znanje stečeno na jednom nivou postavlja temelj za sljedeće korake.

9. NJEMAČKA
Iako je ova država svjetski poznata po obrazovanju i visoko rangiranim sveučilištima, obrazovni sistem u Njemačkoj prolazi kroz stalne promjene i reforme. Između ostalih reformi posljednjih godina došlo je do reorganizacije gimnazije, dok je Bolonjska deklaracija provedena na akademskom nivou. Ovo je preduzeto da se poveća zapošljavanje njemačkih studenata na globalnoj razini.

8. KANADA
Kvaliteta obrazovanja i životni standard u Kanadi među najvišim je u svijetu, ali troškovi života i školarina za međunarodne studente uglavnom su niži nego u ostalim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Velike Britanije. Kao takav, Kanada je često najpoželjniji izbor za studente.

7. IRSKA
Većina irskih srednjih škola su u privatnom vlasništvu i upravljaju, ali ih financira država. Postoje i opsežne i stručne javne škole. Međutim, nedavna izvješća pokazuju da je Irska potrošnje na obrazovanje pala za 15 posto tokom financijske krize, što sugerira da bi njen obrazovni sustav mogao opadati u budućnosti.

6. NIZOZEMSKA
Obrazovanje u Holandiji smatra se visokokvalitetnim. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2013. godine, djeca iz Holandije najsretnija su na svijetu. Škole ne rade puno domaćih zadataka do srednjoškolskog nivoa, dok učenici prijavljuju mali pritisak i stres. Škole su podijeljene između vjerskih i “neutralnih” škola, sa nekoliko privatnih škola.

5. KATAR
Katar jako ulaže u poboljšanje obrazovanja u sklopu projekta Vision 2030. Škole koje finansiraju vlade nude besplatno obrazovanje samo državljanima ove zemlje, dok mnogi strani državljani djecu obično šalju u privatne škole.

4. UJEDINJENE DRŽAVE
U školskoj godini 2016/17. godine, Sjedinjene Države ugostile su preko milion međunarodnih studenata, što ga čini najvećom zemljom domaćinom za mobilne studente širom svijeta. U posljednjih nekoliko decenija porastao je međunarodni upis studenata. U Sjedinjenim Državama sada ima dvostruko više međunarodnih studenata nego 1980-ih.

3. FINSKA
Finska već rutinski premašuje rangiranje globalnih obrazovnih sistema i poznata je po tome što nema restriktivne sisteme – svi studenti, bez obzira na sposobnosti, predaju se u istim razredima. Kao rezultat, jaz između najjačih i najslabijih učenika je najmanji na svijetu. Finske škole također rade relativno malo domaćih zadataka i imaju samo jedan obavezni test u dobi od 16 godina.

2. SINGAPUR
Singapur je ocijenjen vrlo visokim testovima međunarodnih studentskih programa (PISA) koji mjere i uspoređuju performanse učenika u različitim zemljama. Međutim, školski sistem ove države poznat je po tome što je studente podvrgnuo velikom stresu u ranim godinama.

1. ŠVICARSKA
Samo pet posto učenika pohađa privatne škole u Švicarskoj. Lekcije se predaju na različitim jezicima, ovisno o švicarskoj regiji, a najčešći su njemački, francuski i talijanski jezik. Od srednje škole učenici su razdvojeni na osnovu sposobnosti.

Author: dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *